Vill öka offentligheten inom EU
Tillgängligheten till allmänna handlingar ska öka inom EU. Det anser EU-parlamentets utskott för fri- och rättigheter, som vill begränsa möjligheterna att undanhålla dokument.
När EU antog Lissabonfördraget skapades ett nytt regelverk kring allmänna handlingar inom unionen. Enligt fördraget är tillgängligheten till allmänna handlingar en grundläggande rättighet. Nu vill EU-parlamentets utskott för mänskliga fri- och rättigheter gå ett steg längre, genom att förtydliga reglerna.
Enligt utskottets förslag ska alla EUs institutioner omfattas av offentlighetsprincipen, inte bara EU-kommissionen, Europarådet och EU-parlamentet. Utskottet vill också vidga definitionen av vad som är att betrakta som en handling. En allmän handling är enligt utskottet allt som innehåller information om ett ärende som ligger inom ett EU-organs kompetensområde, oavsett i vilken form informationen föreligger. Därmed omfattas inte bara skriftliga dokument, utan också digital information – i skrift, ljud eller bild.
Allmänna handlingar ska vara offentliga, om de inte av vissa allmänna eller privata intressen bör undantas, anser utskottet. I förslaget finns en förteckning över sådana undantag från offentligheten.
”Utskottet skickar en tydlig signal till kommissionen och rådet att Europaparlamentet inte accepterar att de gällande reglerna försvagas, utan tvärtom vill att vi ska bli mer transparenta för våra medborgare”, sa kommitténs brittiske talesman Michael Cashman, S, när förslaget presenterades.
Utskottets betänkande ska behandlas av parlamentet under december.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.