Utrikesministrar försvarar tryckfriheten

TRYCKFRIHET2016-05-04

Sveriges utrikesminister Margot Wallström, S, och Finlands motsvarighet Timo Soini, Sannfinländarna, har skrivit en gemensam debattartikel till försvar för yttrandefriheten i samband med tryckfrihetsförordningens 250-årsjubileum.

Repressiv lagstiftning, våld mot journalister och spridning av statligt kontrollerad propaganda och desinformation är några av de hot mot mediefriheten som förekommer inom EU. Sådana åtgärder innebär inte bara en begränsning av journalisternas arbete och ett hot mot deras liv. De begränsar även medborgarnas delaktighet i samhället, vilket underminerar själva grunden för demokratin, skriver de två utrikesministrarna Margot Wallström och Timo Soini i Journalisten. 

Sverige och Finland var ett land när Sveriges riksdag år 1766 antog världens första tryckfrihetsförordning. Förordningen innebar att censuren för tryckta skrifter avskaffades samt att allmänhetens rätt att få tillgång till allmänna handlingar och delta i politiska debatter tryggades. Tryckfrihetsförordningen har på ett avgörande sätt bidragit till framväxten av våra moderna och nydanande nordiska samhällen, skriver de två:

”Demokratin och rättsstatsprincipen undermineras på många håll, samtidigt som man kränker de mänskliga rättigheterna och inte erkänner deras allmängiltighet. Centralt för dessa utmaningar är att medielandskapet är hotat. Repressiv lagstiftning riktas mot journalister och människorättsförsvarare. Vissa stater lägger allt större medel på spridning av ren propaganda och desinformation. Journalister trakasseras, hotas, förföljs och dödas.”

De två utrikesministrarna pekar i artikeln ut rysk propaganda och desinformation som ett hot som kan underminera själva konceptet objektiv information, genom att framställa all information som antingen vinklad eller ett politiskt maktinstrument.

De menar att ny teknik både kan skapa möjligheter för demokratisk utveckling och användas för att sprida propaganda och desinformation. Utrikesministrarna framhåller att det är avgörande med kritiskt tänkande och källkritik.

”Medierna spelar en nyckelroll när det handlar om att koppla samman information, så att medborgarna själva kan avgöra vad som är sant respektive osant”, skriver de två.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA