Utredning vill skärpa arbetsmiljölagen
De regionala skyddsombudens tillgång till mindre arbetsplatser bör utökas, anser en utredning om de regionala skyddsombudens roll. Den särskilde utredaren föreslår en skärpning av arbetsmiljölagen och ökad budget för verksamheten.
De regionala skyddsombudens roll i arbetsmiljöarbetet har utretts av den särskilde utredaren Magnus Sverke. I slutbetänkandet konstaterar utredningen att de regionala skyddsombuden har en central roll i arbetsmiljöarbetet framför allt på mindre företag och föreslår därför att de får utökad tillgång till dessa arbetsplatser.
Utredaren konstaterar att arbetsmiljön generellt är sämre i kvinnodominerade yrken och branscher jämfört med mansdominerade yrken och branscher. Även psykisk ohälsa och sjukfrånvaro är högre inom kvinnodominerade områden som vård, omsorg och utbildning.
”De regionala skyddsombudens verksamhet är en central del av den svenska modellen för arbetsmiljöarbetet. De kan också motverka arbetslivskriminalitet. Jag ser nu fram emot att sätta mig in i utredningens förslag närmare”, säger biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson enligt ett pressmeddelande.
Enligt utredaren består en stor del av den svenska arbetsmarknaden av små företag och offentliga organisationer med färre än 50 anställda. Var tredje anställd i Sverige arbetar på en liten arbetsplats. Arbetsställen med minst 50 arbetstagare ska ha en skyddskommitté som deltar i planeringen av arbetsmiljöarbetet och följer hur arbetet genomförs. Små arbetsplatser omfattas inte av det kravet.
Utredningen anser att de regionala skyddsombud som utses av de fackliga centralorganisationerna gör ett viktigt jobb på de mindre arbetsplatserna. Därför föreslås att deras tillträdesrätt utvidgas.
Utredningen föreslår också att det statliga anslaget till den regionala skyddsombudsverksamheten höjs med 10 miljoner kronor årligen under en treårsperiod med start 2024. Liksom tidigare ska ett regionalt skyddsombud också kunna utses av fackförbund som har en medlem vid arbetsstället.
Enligt facken finns det branscher eller verksamheter där deras regionala skyddsombud i högre utsträckning saknar tillträde, även om det finns kollektivavtal. Förutom byggbranschen gäller det även bland annat städning, sanering, frisörsalonger, skönhetsbranschen, kultur och media.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.