Fyra personer blev uppsagda när Kronofogden lade ned kontoret i Hudiksvall.
Bild: Mostphotos
Fyra personer blev uppsagda när Kronofogden lade ned kontoret i Hudiksvall.

Uppsägningar när lokalkontor lades ned

KRONOFOGDEN2021-03-11

Fyra personer blev uppsagda när Kronofogdens kontor i Hudiksvall nyligen lades ned. De anställda var erbjudna att i stället jobba på kontoren i Gävle eller Sundsvall. ”Men det blev för långt att åka”, säger STs avdelningsordförande Malin Almkvist Klaesson.

Kronofogdens kontor i Hudiksvall var det sista av tre lokalkontor som stängde ned till följd av den omlokalisering som myndigheten inledde 2018 på uppdrag av regeringen.

Som Publikt tidigare har skrivit om har kontoren i Arvika och Mora stängts ned redan tidigare, och verksamheten där har flyttats till Karlstad respektive Falun.

I Hudiksvall, där kontoret lades ned i februari i år, blev de anställda erbjudna att i stället jobba i Gävle eller Sundsvall, vilket innebär en resväg med bil på 13 respektive 8 mil från Hudiksvall.

Efter fackliga förhandlingar blev till sist fyra ST-medlemmar uppsagda på grund av arbetsbrist, eftersom de inte hade möjlighet att jobba i vare sig Gävle eller Sundsvall.

Förutom det sade ett antal anställda i Hudiksvall upp sig och bytte jobb innan flyttlasset hann gå, säger Malin Almkvist Klaesson, ordförande för ST inom Kronofogden till Publikt.

– De har bott långt ifrån Hudiksvall som det är redan innan och har haft det jobbigt med avståndet, så de kunde helt enkelt inte följa med.

Omlokaliseringen kommer att göra arbetsbördan större för Kronofogdens personal, tror hon.

– Det säger sig självt. Ett mindre antal näsor ska göra mer jobb, och det blir längre avstånd och fler ärenden per person, säger Malin Almkvist Klaesson.

Under coronapandemin märks detta särskilt. Eftersom vissa anställda – som till exempel tillhör en riskgrupp eller bor med någon som är i riskgrupp – inte kan göra resor till gäldenärer på samma sätt, blir det ännu fler ärenden för övriga, konstaterar hon.

Det problemet lär i viss mån sannolikt finnas kvar även efter det att pandemin är över, understryker Malin Almkvist Klaesson.

– Så länge som myndigheten måste spara pengar har man inte råd att anställa i den utsträckning som skulle behövas. Även om vi inte är värst drabbade av alla myndigheter så kan jag tycka att det känns som om hela statsförvaltningen ska fungera som förut, fast med mindre resurser, säger hon.

Omlokaliseringsuppdraget från regeringen gick ut på att delar av Kronofogdens verksamhet i Stockholm skulle flyttas ut i landet. Myndigheten valde då att omlokalisera 80 årsarbetskrafter till Falun, Gävle, Kalmar, Sundsvall, Umeå, Uppsala, Visby och Östersund.

Det var i samband med det som man också beslutade att de tre lokalkontoren i Arvika, Mora och Hudiksvall skulle läggas ned, vilket sammantaget berört 30 årsarbetskrafter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA