Upphandlare ska kräva lön enligt avtal

UPPHANDLING2015-09-01

Regeringens utredare Niklas Bruun föreslår att det ska bli obligatoriskt för offentliga upphandlare att ställa krav på lön, arbetstid och semester i nivå med kollektivavtal. Men sådana krav behöver bara ställas om upphandlarna ser en risk för social dumpning. Den begränsningen gör att förslaget kan bli ett slag i luften, befarar TCO.

I dag startar den nya Upphandlingsmyndigheten, genom en avknoppning från Konkurrensverket. Samtidigt lämnar professor Niklas Bruun ett delbetänkande om skärpt lagstiftning vid upphandling. Inköpare i stat, kommuner och landsting ska enligt förslaget ställa krav på leverantörerna att deras anställda har lön, semester och arbetstider i nivå med svenska kollektivavtal.

Myndigheterna kan också ställa krav på andra områden om de vill, såsom försäkringar och tjänstepension för de anställda.

Men obligatoriet gäller inte alla upphandlingar, utan enbart tjänsteupphandlingar där myndigheten bedömer att det finns risk för oskäliga villkor. Tanken är att den nya Upphandlingsmyndigheten ska stå för bedömningen av när krav på lön, semester och arbetstid måste ställas, exempelvis i vissa branscher. Om myndigheten vill ställa krav utöver det får den själv bedöma när det ska ske.

Kraven när det gäller lön ska vara miniminivåer enligt svenska kollektivavtal.

I fråga om varor ska myndigheterna också ställa vissa krav. De ska baseras på de så kallade kärnkonventionerna från Internationella arbetsorganisationen, ILO, som ger en minimistandard för arbetsvillkor.

TCO välkomnar att krav på schysta villkor i upphandling slås fast i lag. Men begränsningen till upphandlingar där det finns risk för oskäliga villkor är en svaghet, anser TCOs samhällspolitiske chef Samuel Engblom.

”Om detta tolkas snävt riskerar förslaget att bli ett slag i luften. Även på TCO-förbundens avtalsområde förekommer det att upphandlingar vinns med hjälp av arbetsvillkor under branschstandard”, skriver han i ett pressmeddelande.

TCO anser också att fler kollektivavtalsreglerade rättigheter borde vara obligatoriska i kraven vid upphandling, såsom avsättningar till tjänstepension.

– Vi tycker att det är självklart att man ska kräva tjänstepension, säger TCOs EU-rättsjurist Sofia Råsmar till Publikt. Det har även Pensionsmyndigheten rekommenderat, och det är en förutsättning för en bra pension.

Enligt TCO hade den föreslagna lagstiftningen kunnat genomföras på ett enklare sätt, för att underlätta för upphandlarna och för att få en bättre anpassning till den svenska arbetsmarknadsmodellen.

Fakta upphandling

  • Stat, kommuner och landsting upphandlar varor och tjänster till ett värde av cirka 600 miljarder kronor per år.
  • EUs nya upphandlingsdirektiv 2014 förtydligar att offentliga upphandlare har rätt att ställa krav på leverantörer när det gäller miljö, arbetsrätt och sociala villkor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA