Halil Batti tvingas mot sin vilja att arbeta var tredje söndag. »Min uppfattning är att facket inte har något att säga till om längre«, säger han.
Bild: Anna-Lena Lundqvist
Halil Batti tvingas mot sin vilja att arbeta var tredje söndag. »Min uppfattning är att facket inte har något att säga till om längre«, säger han.

Tvingas jobba söndag trots protester

MIGRATIONSVERKET2013-02-13

Migrationsverket inför schemalagda söndagar för ett hundratal anställda. Detta för att bättre klara av tillströmningen av asylsökande. Förändringen sker mot fackets vilja.

Migrationsverket har schemalagt söndagar på fem enheter i Malmö, Göteborg och Stockholm. Asylsökande kommer alla dagar i veckan, även på helgerna, och måndagar och tisdagar har hittills varit väldigt stressiga.

Halil Batti på Migrationsverket i Kållered har börjat arbeta schemalagt var tredje söndag. Men helst skulle han vilja umgås med barnen, fem och tolv år gamla, på helgerna.

– Man hinner knappt med barnen i veckorna, säger han.

Både ST och Saco-S motsatte sig förändringen med argumentet att arbetsbördan bör hanteras med frivilligt övertidsarbete och nyanställningar.

– Men min uppfattning är att facket inte har något att säga till om längre, säger Halil Batti.

Arbetsgivaren genomförde ändringen ensidigt, förklarar Sanna Norblad, som är ordförande för ST inom Migrationsverket.

– Varken vi eller Saco-S kunde peka på något konkret i anställningsavtalen som gör det omöjligt att lägga scheman utanför kontorstid, säger hon.

Facket har dock inte gett upp. Om någon medlem protesterar mot att arbeta schemalagt, kan det ytterst leda till en tvist som, om det behövs, får prövas i Arbetsdomstolen.

Fernando Alvarez, Migrationsverkets förhandlingschef, anser att schemaläggningen är arbetsrättsligt korrekt.

– Vi har stöd för den i det centrala kollektivavtalet Alfa och det lokala kollektivavtalet ger oss den möjligheten, säger han.

De enskilda anställningsavtalen säger i de flesta fall att villkoren kan komma att ändras, enligt Fernando Alvarez.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Åsa (ej verifierad) ons, 02/27/2013 - 12:58
Det hade varit intressant att få veta om de som omfattas av söndagsarbetet kompenseras med annan ledig dag, eller om det handlar om rent övertidsarbete.

Artikeln skvallrar inte heller om hur många söndagar det handlar om, eller hur länge arbetet på söndagarna bedrivs.

Gäller söndagsarbetet på obestämd framtid eller under ett par månader?

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA