Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.
Bild: Johanna Vikar/Trafikverket
Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Trafikverket ser över möjligheten till kompensation för gratisjobb

TRAFIKVERKET2022-12-15

Avslöjandet att Trafikverket uppmanat anställda att arbeta gratis ledde till att myndigheten fick hård kritik. Presschefen Bengt Olsson säger till Publikt att Trafikverket nu ser över möjligheten att ge någon form av kompensation till de medarbetare som valde att ställa upp.

I förra veckan kunde Expressen avslöja att anställda på Trafikverket uppmanats att arbeta gratis i samband med att myndighetens nya planeringssystem infördes.

Agerandet fick kritik från flera håll. Sekos förbundsordförande Gabriella Lavecchia kallade det för ett ”rent hån”.

Jerk Wiktorsson, avdelningsordförande för ST inom Trafikverket, såg däremot inga problem med arbetsgivarens uppmaning när han i fredags fick frågan.

– Nej, det gör jag inte. Det här kom man på i ett sent skede och jag kan inte kritisera dem för det. De frågar om man vill ställa upp gratis och vi vill inte förbjuda våra medlemmar att ställa upp om de vill göra det, sade Jerk Wiktorsson till Publikt.

Trafikverkets presschef Bengt Olsson sade till Expressen att det skulle det vara ”besvärligt” för myndigheten att betala för arbetstimmarna.

När Publikt ber honom att utveckla detta förklarar han att det problematiska är att medarbetarna har skilda villkor.

– När vi kom fram med det här förslaget lade vi det helt på frivillig basis. Vi har olika anställningsavtal. Därför blir det lite knasigt om man tittar på en ersättning i pengar, beroende på om man till exempel har förtroendetid eller följer ett schema, säger Bengt Olsson.

Hur ser du på den kritik ni fått under de senaste dagarna?

– Jag är inte så förvånad, om jag ska säga så. Vi är en stor verksamhet med över 10 000 anställda. Det klart att det kan finnas någon som blir upprörd eller tycker annorlunda. Vi var inte riktigt beredda på kritiken, men får ta till oss av det och se vad vi kan göra.

Bengt Olsson berättar att myndigheten nu valt att se över möjligheten att ge någon form av kompensation till de personer som valde att ställa upp.

– Vår HR-chef har fått i uppdrag att titta på vad vi kan göra, för vi skulle vilja visa vår uppskattning på något sätt.

Kan det handla om pengar eller tid?

– Jag vill inte föregå vad de gör på HR-sidan och det vet jag inte. Men någonting är vi öppna för att titta på, som gör att vi kan behandla alla medarbetare som varit med lika.

Vad är det som har fått er att ändå titta på möjligheten till kompensation?

– Vi är glada över att så här långt ha lyckats införa det här planeringssystemet och har kommit dit i den bedömning som gjorts av insatsen. Vi såg också det bemötande vi fick ute på de olika stationerna och tyckte därför att vi skulle ta hem den här frågan och titta på den, säger Bengt Olsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Trafikverket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA