Annons:

President Donald Trump har tillfälligt hävt nedstängningen av USAs statsförvaltning.
Bild: Mostphotos
President Donald Trump har tillfälligt hävt nedstängningen av USAs statsförvaltning.

Tillfällig öppning av USAs statsförvaltning

USA2019-01-30

Nedstängningen av USAs statsförvaltning är den hittills längsta i landets historia. 800  000 statsanställda har berörts. Nu har president Donald Trump tillfälligt hävt nedstängningen under tre veckor. 

Av:  Susanne Eriksson,  Martin Gelin

Under december och januari har en stor del av de amerikanska federala myndigheterna tvingats stänga, eftersom Donald Trump inte kunnat få kongressen att godkänna finansieringen av en gränsmur mot Mexiko. Nedstängningen har varit den längsta hittills i USAs historia. Redan 14 januari slogs rekordet från 1996, då myndigheterna förblev stängda under 24 dygn.

Nu har Donald Trump i en uppgörelse med kongressen beslutat att tillfälligt öppna statsförvaltningen under tre veckor, fram till 15 februari. Samtidigt hotar han med att stänga allt igen, om han inte får en »fair deal« – en schyst uppgörelse – om budgeten, säger han till amerikanska medier.

Facket för statligt anställda, AFGE, har stämt Vita huset för att dess agerande inneburit att hundratusentals amerikaner blivit utan lön.

Efter beskedet från Donald Trump om att nedstängningen hävs gjorde förbundets ordförande J. David Cox ett uttalande där han underströk att han inte tänkte fira en tillfällig öppning av statsapparaten. Han kräver att kongressen under dessa tre veckor beslutar om årsanslag till statsförvaltningen och åtgärder för att säkerställa att en liknande situation aldrig mer inträffar.

Totalt har över 800 000 statsanställda drabbats av krisen. 420 000 av dem har fortsatt att jobba, utan betalning. 380 000 har inte fått jobba och inte heller fått betalt.

Konsekvenserna av krisen har varit tydliga över hela USA. Det har rått kaos på många stora flygplatser, med timslånga köer eftersom säkerhetspersonal stannat hemma från jobbet. Åtminstone sju personer har dött i nationalparker då säkerhetsvakter inte funnits på plats.

 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA