Tidningar hotas när hiv/aidsfrågor flyttas

ÖVERGÅNG2006-03-14

Tidningen Glöd riskerar att gå i graven och Hiv-aktuellt ska inte finnas kvar i nuvarande form. Åtta fast anställda berörs när Socialstyrelsen tar över ansvaret för hiv/aidsfrågor från Folkhälsoinstitutet.

Av:  Rickard Jakbo och Eva Spira

Ansvaret för att förebygga hiv/ aids och andra sexuellt överförbara och blodburna sjukdomar ska från den 30 juni ligga på Socialstyrelsen.

Sju av åtta fast anställda erbjuds troligen jobb på Socialstyrelsen. Tre tidsbegränsade anställningar kommer inte att förlängas.

Klart är att Socialstyrelsen inte ska ge ut ungdomstidningen Glöd. För tidningens redaktör, Mia Faber, är framtiden oviss.

–Socialstyrelsen anser att det inte ligger i uppdraget att ge ut en tidning som riktar sig till allmänheten. Men Glöd är den enda tidning som tar ungdomars frågor om sex och samlevnad på allvar.

RFSU kan ta över

Hon säger att det pågår diskussioner om att RFSU ska ta över utgivningen av Glöd med ekonomiskt stöd från Socialstyrelsen.

Gudrun Renberg, redaktör för Hiv-aktuellt, räknar med att bli erbjuden jobb hos Socialstyrelsen.

En del av det material som publiceras i Hiv-aktuellt ska ges ut även i fortsättningen, men Socialstyrelsen har uttalat att det inte ska ske i nuvarande form.

–Jag känner en oro för att det kan vara så att Socialstyrelsen är en del av den statliga kultur som underskattar journalistiken som verktyg, säger Gudrun Renberg.

Det var i december som propositionen »Nationell strategi mot hiv/aids och vissa andra smittsamma sjukdomar« kom. Anslagen styrdes därmed nästan omedelbart över till Socialstyrelsen, vars besked först var att de inte skulle ge ut någon tidning.

Projektanställda drabbas

–Efter en lång tids utredande skulle allt ske på stört. Jag vet inte riktigt vad som ska hända, men det är värre för våra projektanställda som arbetat här i två– tre år. De har inte ens Trygghetsstiftelsen att luta sig mot, säger Gudrun Renberg.

I december stod Gudrun Renberg plötsligt utan budget. Läsarna fick ingen tidning. Efter en turbulent tid kom myndigheterna överens om att ytterligare ett nummer ska komma ut, genom att Folkhälsoinstitutet får söka pengar av Socialstyrelsen. Men vad som händer nu är oklart.

–Det har till exempel förts diskussioner om att göra om tidningen till ett elektroniskt nyhetsbrev, och det kan ju bero på att journalistiken inte har så hög status inom staten. Frågan är om det blir lika bra som en tidning, en tidning som vi vet används, säger Gudrun Renberg.

Till Folkhälsoinstitutet har Socialstyrelsen sagt att man tolkar regeringens förslag som att de inte ska ge ut några tidningar. Men på socialdepartementet säger ämnesrådet Stefan Karlsson att regeringen inte lägger sig i om det produceras tidningar eller inte. Socialstyrelsens ansvarige tillsynschef vill inte ge några kommentarer förrän han skickat en rapport i ärendet till regeringen.

Klart är i alla fall att målet för Socialstyrelsens arbete är högt satt. Inom tio år ska antalet människor som smittas av hiv inom Sverige ha halverats. Frågan är om det är viktigt med journalistik i detta arbete. För Gudrun Renberg är frågan inte svår att svara på.

–Att använda journalistiken är ett dynamiskt sätt att förmedla information. Det är synd att alla inte förstår värdet av att ställa kritiska frågor om den egna verksamheten, säger Gudrun Renberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA