Annons:

Svårare rekrytera inom staten

STATEN2008-06-16

Statliga myndigheter får allt svårare att rekrytera lämpliga sökanden. Det framgår av Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer.

Arbetsgivarverket frågar två gånger om året alla myndigheter med minst tio anställda om ekonomi och sysselsättning. Jämfört med i höstas har svårigheten att hitta kompetenta sökande ökat markant. Under hösten uppgav mindre än var tredje myndighet att de hade problem att hitta lämpliga sökande – under våren har andelen ökat till nästan varannan. Däremot uppger myndigheterna att detta i liten utsträckning påverkat verksamheten.

Antalet myndigheter som uppger att de förutser ökad övertalighet under året ökar. Ett ökande antal spår också minskad sysselsättning i staten. Fyra av tio myndigheter tror att antalet anställda kommer att bli färre under året, medan var fjärde tror på en ökning.

Andelen myndigheter som svarat att de kommer ha en övertalighet de kommande 12 månaderna har ökat från 63 procent i höstas till 70 procent i vårens undersökning. Det är den högsta siffran sedan våren 1997. Högst övertalighet rapporteras inom ADB och IT-verksamhet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA