Större självständighet krävs av FK
Försäkringskassan måste bli mer självständig och mindre beroende av regeringens initiativ i sitt arbete med mänskliga rättigheter. Det kommer ISF fram till efter en granskning.
Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, har granskat Försäkringskassans arbete med mänskliga rättigheter. ISF konstaterar att Försäkringskassan är en viktig myndighet för nå regeringens ambition att säkerställa full respekt för dem i Sverige.
Med mänskliga rättigheter avses främjandet av olika perspektiv, såsom jämställdhets-, funktionshinders- och barnrättsperspektiv, men också förbudet mot diskriminering. ISFs granskning visar att Försäkringskassan gör olika satsningar och att myndighetens fokus ligger på att främja likabehandling. Störst uthållighet har Försäkringskassan haft när det gäller styrningen av arbetet på funktionshindersområdet, medan barnrättsperspektivet har haft en mer undanskymd roll.
”För att undvika att ambitiösa satsningar ebbar ut är det viktigt att Försäkringskassan självständigt fortsätter att driva sina åtaganden även under perioder när de får minskad uppmärksamhet av regeringen”, säger rapportförfattaren Susanne Eriksson i ett pressmeddelande.
Därför krävs ett mer systematiskt arbetssätt från Försäkringskassans sida, där målen konkretiseras och kopplas till verksamheten, anser ISF.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.