Stoppade coachbolag blev kvar

ARBETSFÖRMEDLINGEN2018-05-07

Coachföretag som avslöjats med meningslösa aktiviteter och misstänkt fusk skulle stoppas av Arbetsförmedlingen. Men i verkligheten blev flera av dem kvar och fick ännu mer pengar, uppger SVT.

Coachföretag som skulle hjälpa arbetslösa och nyanlända till jobb har genom åren avslöjats med meningslösa aktiviteter och misstänkt fusk. Arbetsförmedlingen har betalat mångmiljonbelopp till företag som inte genomfört de aktiviteter de utlovat. Efter avslöjanden skulle de bluffande coachföretagen stoppas. Men efter en granskning konstaterar SVT att inget av de företag som uppmärksammades redan för fem år sedan har försvunnit.

SVT lyfter fram tre av de största aktörerna som avslöjats med bluffverksamhet. Miroi gick från 180 miljoner kronor i ersättning från Arbetsförmedlingen år 2012 till 239 miljoner år 2015. Under 2017 fick företaget 103 miljoner kronor i ersättning av Arbetsförmedlingen. Företaget Personalstrategerna bytte namn till ABC-kraften och gick från 58 miljoner kronor i ersättning år 2012 till 200 miljoner år 2017. Företaget Work for You fick ut 103 miljoner kronor 2012. I fjol fick Work for You 227 miljoner kronor från Arbetsförmedlingen.

Även om Arbetsförmedlingen skärpt sina kontroller och stoppat många verksamheter och mindre bolag till följd av dåliga resultat eller misstänkt fusk, så har de stora bolagen hängt kvar beroende på sin storlek, uppger SVT.

Förklaringen är att myndigheten tecknar enskilda avtal för de tjänster bolagen utför på specifika orter. Om ett bolag inte lever upp till sitt avtal kan Arbetsförmedlingen bara säga upp avtalet för den misskötta tjänsten på den aktuella orten, enligt SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA