Statsanställdas fack varnar för Donald Trump
Donald Trump som president skulle innebära en katastrof för USAs offentliga sektor. Det tror David Cox, som leder AFGE, fackförbundet för statsanställda. Han bedömer att cirka 70 procent av medlemmarna stöder Hillary Clinton.
Sedan Barack Obama valdes till president 2008 har USAs politiska utveckling rört sig åt två olika håll. Från Vita huset kommer direktiv för att expandera den offentliga sektorn, inte minst med den gigantiska sjukvårdsreformen. Men från kongressen och i den lokala politiken har det ofta gått åt motsatt håll, med konservativa republikaner som genomfört enorma nedskärningar.
Enligt David Cox, som leder USAs fackförbund för anställda inom de federala myndigheterna, AFGE, har det resulterat i att den offentliga sektorn är kraftigt underbemannad. Han stöder helhjärtat Hillary Clinton i presidentvalet i november och tror att Donald Trump skulle bli en katastrof för den offentliga sektorn.
– Jag skulle säga att ungefär 70 procent av våra medlemmar också stöder Clinton. De förstår vad som står på spel i valet, säger David Cox.
För att bygga en stark medelklass i USA behövs det fungerande infrastruktur, bra skolor, sjukvård och pensionssystem. Det vet Hillary Clinton, menar han.
– Hon tror helhjärtat på en välskött statsapparat, och hon förstår att den bara kan skapas av bra medarbetare.
Hillary Clinton har engagerat sig för den amerikanska medelklassen i hela sitt liv, medan Donald Trump är hennes raka motsats, enligt David Cox.
– Han pratar gärna om att hjälpa arbetande amerikaner, men i själva verket vill han skära ned på statsapparaten. Som president har han lovat att slopa minimilönen, privatisera pensionssystemet och fortsätta en utveckling som ger privata företag kontrakt där de får tre gånger så mycket pengar som de offentligt anställda för att göra samma jobb.
De nedskärningar som republikanerna i kongressen fått igenom innebär att många anställda på statliga myndigheter nu måste jobba dubbelt så hårt, förklarar David Cox.
Han nämner i synnerhet Transportation Security Administration, som bland annat sköter USAs flygplatser.
– De har förlorat 6 000 anställda, vilket förklarar varför vi sett timslånga köer till säkerhetskontrollerna de senaste åren. Det är en av många myndigheter som behöver anställa betydligt fler, säger han.
Med Trumps presidentkampanj har man kunnat se ett visst retoriskt skifte i det republikanska partiet. Hans populistiska budskap rör sig bort från de hårda attackerna på den federala staten som varit kutym i partiet sedan president Ronald Reagan proklamerade att »staten inte är lösningen, staten är problemet«.
Men enligt David Cox skiljer sig retoriken inte från vad republikanerna i kongressen ägnat sig åt de senaste åren. På partiets konvent i somras diskuterades exempelvis planer på att Donald Trump omedelbart skulle sparka offentligt anställda som tillsatts av Barack Obama.
– Tittar man på Trumps sakpolitik så ser man de vanliga nedskärningarna i de system som hjälper medelklassen, för att finansiera skattesänkningar för de rikaste.
Det är precis samma politik som de republikanska ledarna i kongressen, Paul Ryan och Mitch McConnell, förespråkar, menar David Cox.
– Det går ut på att göra statsapparaten så liten att man kan dränka den i badkaret. Jag tvivlar inte på att Trump som president skulle skriva under varje lagförslag som Ryan och McConnell placerade på hans skrivbord.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.