Statens inriktning inför avtalsrörelsen är fastställd
De statliga arbetsgivarna vill ha avtal utan centralt fastställda löneutrymmen och att lönen sätts i lönesättande samtal mellan chef och medarbetare. Det framkommer efter att Arbetsgivarverkets årsmöte, Arbetsgivarkollegiet, har fattat beslut om inriktningen av nästa års avtalsförhandlingar i den statliga sektorn.
Arbetsgivarverkets årsmöte, Arbetsgivarkollegiet, har beslutat om en gemensam inriktning inför avtalsrörelsen. I beslutet betonas att kommande centrala avtal ska skapa förutsättningar för lokal lönebildning, utifrån den enskilde arbetsgivarens situation med fokus på att stärka kompetensförsörjningen och den enskilda medarbetarens resultat.
”En av förutsättningarna för avtalsförhandlingarna inom statlig sektor är att staten inte ska vara löneledande över tid, därför förhandlar vi efter det att parterna inom industrin etablerat sitt märke”, understryker förhandlingschef Andreas Nyström i en text på Arbetsgivarverkets sajt.
De verkliga förhandlingarna inom statlig sektor kommer inte att börja förrän parterna i den konkurrensutsatta sektorn träffat sina avtal och märket blivit fastställt. Då kommer Arbetsgivarverket och de fackliga organisationerna att utbyta yrkanden. Målet är enligt artikeln att nya avtal ska tecknas med organisationerna OFR/S,P,O och Seko innan deras avtal löper ut 30 september.
Det nu fattade inriktningsbeslutet bygger på att statliga arbetsgivare bedriver olika verksamheter och har olika förutsättningar. Arbetsgivarna måste kunna möta förändringar i såväl uppdrag som i omvärlden. Det ställer krav på avtal och avtalskonstruktioner som är flexibla och rimligt anpassningsbara.
”Den säkerhetspolitiska utvecklingen och den organiserade brottslighetens utmaning av rättssamhället är exempel på behovet att kunna hantera förändring och snabb anpassning till omvärldsutvecklingen. Då behöver vi avtal som på ett ansvarsfullt sätt kan stödja verksamhetsförändringar”, betonar Andreas Nyström.
Arbetsgivarverket vill enligt Andreas Nyström ha avtal utan centralt fastställda löneutrymmen och där lönen sätts i lönesättande samtal mellan chef och medarbetare.
”Vi har inom statlig sektor under många år upplevt att en sådan avtalskonstruktion underlättar kompetensförsörjningen och är ett bra verktyg för att stärka den lokala lönebildningen”, säger Andreas Nyström.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.