Annons:

Starkt arbetsmarknadsår

AMS2007-01-25

Förra året sjönk arbetslösheten till 4,6 procent och 610 000 nya lediga jobb kom in till arbetsförmedlingarna. Ett starkt arbetsmarknads år, enligt Ams-chefen Bo Bylund.

Efterfrågan på arbetskraft blev 2006 tillräckligt stark för att minska den öppna arbetslösheten, säger Bo Bylund i ett pressmeddelande. Tidigare har den starka ekonomin och ökade sysselsättningen inte haft någon verkan på arbetslösheten eftersom också utbudet av arbetskraft ökat.

Matchningen arbetssökande–arbetsgivare blir därmed lättare och effektivare att göra, konstaterar han.

I korthet såg arbetsmarknadsåret ut så här:

716 000 av de inskrivna vid arbetsförmedlingarna fick någon form av arbete, vilket är 69 000 fler än året innan.

Totalt anmäldes 610 000 lediga platser till arbetsförmedlingarna – 196 000 fler än föregående år.

I genomsnitt var 4,6 procent av arbetskraften, eller 211 000 personer, utan jobb mot 5,3 procent året innan. Inräknas även personer i arbetsmarknadsprogram rörde det sig om 349 000 persoer eller 7,6 procent av arbetskraften 2006.

I genomsnitt saknade 62 000 ungdomar i åldern 18–24 år jobb eller ingick i program, vilket är 5 000 färre än 2005. Antalet personer i åldern 55–64 år som var utan jobb eller deltog i arbetsmarknadsprogram ökade till 63 000 förra året.

Antalet långtidsarbetslösa minskade med 5 000 till 52 000, räknat som månadsgenomsnitt.

I de flesta branscher steg antalet sysselsatta, framför allt inom byggnads- och uppdragsverksamhet, däremot inte inom industrin. Uppgången var svag inom vård och omsorg.

I samtliga län ökade sysselsättningen men mest i Jönköpings län.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA