Annons:

ST kritiserar Energimyndighetens hantering av uppsägning

ENERGIMYNDIGHETEN2024-04-12

Energimyndighetens uppsägning av en anställd med hänvisning till att hon skulle utgöra ett säkerhetshot har väckt uppmärksamhet. Den anställda är ST-medlem, och nu kräver ST överläggning med arbetsgivaren i fallet – och öppnar för att göra en JO-anmälan.

I förra veckan publicerade tidningen Fokus en artikel där en anställd på Energimyndigheten beskrevs som ett säkerhetshot mot Sverige. Skälet var att hon deltagit i manifestationer med Rebellmammorna – en systerorganisation till aktivistgruppen Extinction Rebellion.

Den anställda kvinnan ska ha varit öppen med sitt engagemang under rekryteringen till tjänsten på Energimyndigheten, en anställning som även krävde säkerhetsprövning av Säpo. Trots detta avslutade arbetsgivaren i förra veckan hennes provanställning kort innan de sex månaderna skulle löpa ut, något som Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

Den uppsagda kvinnan är medlem i ST. Nu ifrågasätter förbundet Energimyndighetens agerande.

”Vår medlem har hela tiden varit öppen med sitt politiska engagemang, och oavsett vad man anser om det i sak så leder arbetsgivarens agerande till att det väcks frågor hos andra medarbetare vad som anses acceptabelt, och vem det är som avgör detta”, kommenterar Joakim Lindqvist, förbundsjurist på ST, uppsägningen i ett pressmeddelande.

Han understryker också att yttrande- och föreningsfriheten måste respekteras av statliga arbetsgivare.

Som konsekvens av det som hänt kommer ST nu att begära en överläggning enligt medbestämmandelagen med Energimyndigheten. Enligt förbundet måste arbetsgivaren klargöra ”vad som krävs för att ett politiskt engagemang ska anses vara riskabelt ur säkerhetssynpunkt”. ST överväger också att anmäla fallet till Justitieombudsmannen, JO.

I pressmeddelandet lyfter fackförbundet även att civilförsvarminister Carl-Oskar Bohlin haft kontakt med Energimyndighetens generaldirektör angående den uppsagda kvinnan efter det att fallet blev känt. Enligt ST skulle det kunna närma sig gränsen för ministerstyre.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA