ST har tecknat nytt centralt samverkansavtal

ST2016-04-29

ST och de andra fackliga organisationerna på det statliga området har tecknat ett nytt avtal för samverkan med Arbetsgivarverket som träder i kraft 1 januari 2017.

Samverkan handlar mycket om att arbetstagare och arbetsgivare tillsammans ska utveckla verksamheten, vilket är i fokus för det nya avtalet som ST, OFR, Seko och Saco-S tecknat med Arbetsgivarverket.

– Avtalet har fortfarande samma materiella värde. Men det är uppfräschat och moderniserat. Det gamla var från 1997 så allt som var inaktuellt har tagits bort, säger Ellen Simonsson, på STs förhandlingsenhet.

Även den bilaga som gäller för dem som inte tecknar lokala avtal har reviderats.

Ellen Simonsson hoppas att avtalet kommer att vara en bättre hjälp för STs förtroendevalda när samverkan ska byggas upp.

– Förhoppningen är att man ska göra ett mer grundligt arbete i början, det har man ofta nytta av sedan.

Det nya centrala avtalet påverkar inte redan tecknade lokala avtal.

Så fungerar samverkansavtal

Samverkansavtal är ett kollektivavtal som är en vidareutveckling utifrån medbestämmandelagen, mbl, och arbetsmiljölagen, aml. En avsikt med samverkansavtal är att facken ska komma in tidigare i olika processer och kunna ge förslag till förändringar.

På arbetsplatser som har ett samverkansavtal ersätts mbl-förhandlingar med samverkansgrupper och arbetsplatsträffar. På samverkansmötena tas även arbetsmiljöfrågor upp.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket Samverkan
Inlagt av Mats-Åke Morit… (ej verifierad) fre, 04/29/2016 - 19:35
Observera att samverkan INTE ersätter MBL utan kompletterar den. Rätt använd behöver man inte en mbl-förhandling men man måste kunna vara oenig i samverkan och övergå i MBL vid behov. Utan fungerande MBL ingen samverkan.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA