Snabbare brottmålsprocess ska testas
Regeringen ger ett antal myndigheter i uppdrag att starta försöksverksamhet med ett snabbförfarande i brottmål. Målet är att halvera lagföringstiden för vissa typer av brott.
Regeringen ger Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Rättsmedicinalverket, Kriminalvården, Domstolsverket, Attunda tingsrätt och Solna tingsrätt i uppdrag att i samarbete förbereda och genomföra en försöksverksamhet med ett snabbförfarande i brottmål. Verksamheten ska innebära bibehållen rättssäkerhet och kvalitet och genomföras i lokalpolisområdena Rinkeby, Solna och Täby i norra Stockholm.
Målet med försöksverksamheten är att i ett första steg halvera lagföringstiden för de brott som hanteras i snabbförfarandet. I ett andra steg ska lagföringstiderna kunna kortas ytterligare. Stöld, narkotikabrott och rattfylleri är enligt regeringens pressmeddelande exempel på brott som kan hanteras i snabbförfarandet. I det första steget är målsättningen att brott ska utredas och lagföras inom cirka tio veckor från polisens ingripande och i det andra steget inom cirka två till sex veckor.
Utgångspunkten för snabbförfarandet är förändrade arbetsmetoder och ökad samverkan mellan aktörerna i rättskedjan. Bland annat ska polisens arbetssätt i brottsutredande verksamhet förändras, och inriktas på omedelbara utredningsåtgärder i samband med brottet. Misstänkta ska redan på brottsplatsen kunna få information om när en eventuell huvudförhandling kan komma att hållas i domstol.
Försöksverksamheten ska starta senast 31 januari 2018 och pågå till 31 december 2019. Brottsförebyggande rådet ska utvärdera verksamheten.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.