Skiljenämnd kan få avgöra arbetstider

HÖGSKOLAN2009-11-24

Förhandlingarna om ett nytt arbetstidsavtal för lärare på Linköpings universitet har strandat. För att undvika lokal skiljenämnd överväger parterna nu att ta in en medlare.

Förhandlingarna på Linköpings universitet om ett nytt lokalt arbetstidsavtal för lärare har pågått sedan slutet av sommaren. Flera andra lärosäten står i tur att omförhandla sina arbetstidsavtal, men har tills vidare valt att avvakta Linköpings resultat.

Men de lokala parterna i Linköping – arbetsgivaren å ena sidan, ST och Sulf å den andra – kan inte enas. Oenigheten gäller avtalsformuleringar om lärarledd tid och garantier för kompetensutveckling: att alla lärare ska kunna avsätta tid för forskning parallellt med undervisningen. Facken vill ha tydligare formuleringar och fasta siffror i avtalet.

Öppen utgång

Oenigheten kan nu leda till lokal skiljenämnd, en mycket sällsynt företeelse. En oberoende ordförande ska då, efter att ha inhämtat information från samtliga parter, besluta om hur avtalet ska se ut. Därmed är utgången mer öppen än vid traditionell förhandling – och risken större att ingen blir nöjd.

För att undvika skiljenämnd har de centrala parterna föreslagit att en neutral processledare, en slags medlare, ska hjälpa fack och arbetsgivare att återvända till förhandlingsbordet. De lokala parterna överväger nu hur man ska gå vidare.

Ordföranden i ST-sektionen Christer Bergman vill gärna enas genom förhandling. Han tycker att det slutliga avtalsförslaget trots allt var ganska bra, och att det egentligen är viktigast hur arbetstidsavtalet omsätts i praktiken.

– Jag skulle önska att vi kunde sätta oss vid bordet igen, säger han. Det är tråkigt att vi inte nådde ända fram, för vi var väldigt nära att komma överens.

ST organiserar ett sjuttiotal lärare på Linköpings universitet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA