Delade meningar om arbetstidsavtal
Linköpings universitet har fått ett nytt lokalt arbetstidsavtal för lärare. Fack och arbetsgivare enades till slut utan att behöva ta till skiljenämnd. Men STs riksavdelning är kritisk.
Det nya avtalet handlar om hur universitetslärarnas arbetstid ska disponeras och planeras, och gäller från och med 1 januari i år. Som ST Press tidigare berättat strandade förhandlingarna i fjol, och parterna stod i begrepp att tillsätta en lokal skiljenämnd.
Men nu finns en uppgörelse. De tre berörda facken ville ha tydligare formuleringar om lärarledd tid och siffersatta garantier för kompetensutveckling: att alla lärare ska kunna avsätta tid för forskning parallellt med undervisningen. Några siffergarantier blev det inte. Däremot slår avtalet fast rätten till kompetensutveckling utöver undervisningen, och att den samlade arbetstiden för detta ska överstiga den som garanterades i det gamla avtalet. Arbetsuppgifterna ska fördelas i ett ”flerårsperspektiv”, där fördelningen kan variera över en längre tid.
ST på Linköpings universitet har förhandlat för ett 70-tal lärare. Sektionsordförande Christer Bergman är nöjd med utfallet.
– Jag tycker att det här är ett modernt avtal som ger bättre möjligheter till kompetensutveckling, forskning och utbildning i framtiden, säger han. Förhoppningsvis ska det hålla i lång tid framöver.
Men den rikstäckande ST-avdelningen är kritisk.
– Det följer inte alls den policy avdelningen har, säger styrelseledamot Kjell Nilsson, själv lärare och forskare vid Lunds universitet. Jag ser inget i avtalet som ger något inflytande av betydelse för facket. Det är sämre att skriva på ett avtal som ger arbetsgivaren makten helt och hållet än att vara utan avtal.
Utan individgarantier och miniminivåer är risken överhängande för godtycke, anser han. Även avdelningsordförande Ing-Marie Nilsson är kluven.
– Jag ser svagheter i avtalet, säger hon. Tolkningsmöjligheten i tillämpningen är stor. Och flerårsperspektivet oroar.
Christer Bergman tycker dock att de lokala facken fått garantier för att avtalet ska implementeras på rätt sätt. En rad andra lärosäten står i begrepp att omförhandla sina arbetstidsavtal, och har avvaktat Linköpings resultat.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.