Sjukfrånvaron är historiskt låg

FÖRSÄKRINGSKASSAN2014-12-02

Trots att antalet sjukskrivna fortsätter att öka är den sammantagna sjukfrånvaron på historiskt låg nivå, enligt en aktuell rapport som Försäkringskassan lämnat till regeringen.

Försäkringskassan har undersökt hur olika reformer har påverkat sjukförsäkringen och vad som driver på den nuvarande ökningen av ohälsotalet. Enligt rapporten finns det flera förklaringar till uppgången av antalet sjukskrivna. Den ökade psykiska ohälsan är en av dem. En annan förklaring är att fler människor har jobb, vilket leder till att fler också kan bli sjukskrivna. Dessutom har ändrade regler för förtidspension lett till att antalet sjukskrivna har ökat. Eftersom det har blivit svårare att få sjukersättning går fler kvar med sjukpenning.

Enligt rapporten har rehabiliteringskedjan ökat sannolikheten för snabbare återgång efter en sjukskrivning, främst under det första sjukskrivningsåret. Det dämpar den nuvarande uppgången av sjukfrånvaron. Även risken för att en tidigare sjukskriven påbörjar en ny sjukskrivning inom ett år har minskat.

”Nu när sjukfrånvaron trots allt befinner sig på en historiskt låg nivå bör samhället passa på att mobilisera kraft och införa effektivare insatser för att förebygga och förhindra sjukskrivning. Här har arbetsgivarna, hälso- och sjukvården och Försäkringskassan en central roll att spela”, säger Försäkringskassans analytiker Peje Bengtsson i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA