Saudiarabien invalt i kvinnokommission

JÄMSTÄLLDHET2017-04-25

Saudiarabien har som ett av 45 länder fått en plats i FNs kvinnokommission CSW. Kommissionen ansvarar för medlemsstaternas jämställdhetsmål och uppföljningen av dem.

”Att låta Saudiarabien skydda kvinnors rättigheter är som att göra en pyroman till chef för brandkåren. Det är absurt och en svart dag för kvinnors rättigheter”, skriver organisationen UN Watchs chef Hillel Neuer i ett pressmeddelande.

45 av FNs medlemsländer röstades i en sluten omröstning in i CSW, Commission on the Status of Women. Ett av länderna blev Saudiarabien. CSW är en del av FNs ekonomiskt-sociala råd, Ecosoc. Saudiarabien fick 47 av de 54 avgivna rösterna. De 45 staterna i CSW utses genom hemliga omröstningar av Ecosocs medlemsstater.

”Idag har FN sänt en signal att kvinnors rättigheter kan säljas ut för oljedollar och politik, och svikit miljoner utsatta kvinnor runt om i världen som hoppats på skydd från världsorganisationen”, skriver Hillel Neuer.

Ordföanden för FN-organet UN Womens svenska kommitté Monica Green, S, säger till Aftonbladet att hon är förvånad över att Saudiarabien fått en plats i CSW. Men hon tycker att det vore fel att stänga ute Saudiarabien från kvinnorättssammanhang:

”Jag ser det snarare tvärtom. De ska vara med i såna sammanhang så att de ser vad som pågår i världen. Givetvis ska de inte få påverka saker åt sitt håll. Samtidigt har jag mött kvinnor som säger att det pågår något i Saudiarabien som är i rätt riktning, saker förändras och de stärker sin ställning”, säger Monica Green.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA