Röstade för högre lön – och längre arbetstid
Merparten av det tyska megafacket Verdis medlemmar vill hellre ha högre lön än kortare arbetstid. Det visar en unik omröstning kring den tyska avtalsuppgörelsen. Men drygt var fjärde Verdimedlem är missnöjd.
Med röstsiffrorna 145 000 mot 44 000 godkände Verdis offentliganställda förslaget till avtalsuppgörelse med arbetsgivarna.
– Omröstningen är unik i Verdis historia. Vi har aldrig gjort något liknande tidigare, sade Verdis förbundsordförande Frank Bsirske vid ett möte med Verdis förhandlingsdelegation i Fulda i fredags.
Syftet med omröstningen var är att stärka medlemmarnas inflytande över avtalsförslaget. Det har nämligen varit omstritt inom Verdi. Å ena sidan ska tyska stats- och offentliganställda få lönelyft på uppåt åtta procent under två år. Å andra sidan ska arbetstiden i princip öka med minst en halvtimme i veckan, exempelvis från 38,5 till 39 timmar. I en första omgång berörs kommunalt anställda, i en senare statligt anställda.
– Jag kan omöjligen försvara uppgörelsen gentemot mina medlemmar, sade en lokal Verdiordförande i Fulda. Den går ju stick i stäv mot Verdis tidigare krav på kortare arbetstid.
Under 80- och 90-talet kämpade både Verdi och dess föregångare ÖTV hårt för 35-timmarsveckan – och mot arbetsgivarnas krav på längre arbetstider. I och med årets avtalsuppgörelse byter Verdi linje.
– Djupt beklagligt, sade en Verdifunktionär till förbundets egen TV-kanal, med sändningar på internet.
Omröstningen kring kursändringen har också kännetecknats av viss uppgivenhet. Många av Verdis offentliganställda medlemmar har avstått från att rösta.
– Likaväl visar resultat att medlemmarna numera väljer högre lön och bibehållen köpkraft framför kortare arbetstid, menade Frank Bsirske i Fulda.
Trots att arbetsgivarsidan vunnit den långa striden om arbetstiden, så blir själva löneuppgörelsen dyr för stat och kommuner. Löneökningarna väntas kosta runt 10 miljarder Euro. För att kunna finansiera löneökningarna varnar olika arbetsgivarföreträdare redan för rationaliseringar – och uppsägningar.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.