Annons:

Ris och ros från OECD till Sverige

ARBETSMARKNAD2015-12-17

Enligt en rapport från OECD är Sverige bäst i klassen när det gäller att den som förlorar jobbet ska hitta ett nytt inom ett år. Men OECD konstaterar också stora brister i den svenska modellen.

Av de anställda som har minst ett års anställningstid förlorar 1 av 50 jobbet varje år. Enligt OECD är Sverige duktigt på att begränsa de personliga negativa konsekvenserna för dem som drabbas av omstrukturering. Den svenska modellen, med ett gemensamt ansvar mellan arbetsmarknadens parter, leder till att mer än 85 procent av dem som förlorat sitt jobb har ett nytt inom ett år. Det är bättre än i något av de andra medlemsländerna. Det gör också att allmänheten accepterar omstruktureringar, skriver OECD i sin rapport.

Men även om de flesta hittar ett nytt jobb relativt fort, drabbas många av att de får sämre lön i det nya jobbet. Och enligt OECD är löneförlusten oftare bestående i Sverige än i andra OECD-länder. När människors kompetens nedvärderas på det sättet innebär det betydande och varaktiga mänskliga kapitalförluster. Det är främst äldre och lågutbildade som drabbas.

Det finns enligt rapporten också en stor utvecklingspotential för hur uppsagda anställda behandlas i Sverige. Det finns en stor skillnad mellan insiders och outsiders. Ojämlikheten visar sig i sämre ersättningsmöjligheter, rådgivning och möjlighet till stöd vid utbildning. De som kallas outsiders är en växande grupp av visstidsanställda och tillfälligt anställda, främst lågutbildade arbetare och ungdomar, skriver OECD. Regeln om ”sist in-först ut” i lagen om anställningsskydd, las, behöver justeras, därför att den hindrar optimal ekonomisk omstrukturering och hindrar stabila arbetstillfällen för utsatta grupper.

OECD ger stort beröm åt den svenska modellen med särskilda partsorgan för att stödja den som blir uppsagd. Det är organisationer som Trygghetsstiftelsen, Trygghetsrådet och Trygghetsfonden som under uppsägningstiden stödjer anställda att hitta nytt jobb. I internationell jämförelse har också Sverige långa uppsägningstider som ger större möjlighet att hitta nytt jobb utan att drabbas av ekonomiska avbräck.

Däremot behöver Sverige se över arbetslöshetsförsäkringen, för att återupprätta dess legitimitet och ge adekvat inkomststöd till alla uppsagda anställda och arbetslösa i största allmänhet, anser OECD.

Rapporten råder också den svenska regeringen att utveckla Arbetsförmedlingens arbetssätt för att få till bättre matchning och bättre stöd till dem som står utanför arbetsmarknaden. Det ansvar som trygghetsstiftelserna tar för insiders som förlorar sitt jobb fritar inte regeringen från ansvaret för de outsiders som har en svagare ställning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA