Riksrevisorer utan personalens förtroende
Missnöjet med de tre riksrevisorerna är grundmurat bland personalen på Riksrevisionen. En av fem har förståelse för ledningens beslut och en av fyra har förtroende för ledningen.
I en medarbetarundersökning som Sifo utfört på Riksrevisionen har alla anställda fått besvara en enkät om arbetssituationen. Enkäten speglar att Riksrevisionen lyckats minska klyftan mellan personal och ledning något sedan den senaste enkäten genomfördes för ett och ett halvt år sedan. Men fortfarande är situationen väsentligt sämre än på andra jämförbara myndigheter och offentliga arbetsplatser, konstaterar Sifo.
Allra störst är missnöjet med de tre riksrevisorerna Lennart Grufberg, Eva Lindström och Kjell Larsson. Fyra av tio säger att de saknar förtroende för riksrevisorerna – för ett och ett halvt år sedan var motsvarande siffra 56 procent. På frågan om riksrevisorerna har en samsyn avseende viktiga verksamhetsfrågor har misstroendet ökat – 45 procent svarar nu nej på frågan, jämfört med 40 procent i förra undersökningen.
– Efter den förra undersökningen gjorde vi en mycket ambitiös plan, men det återstår fortfarande väldigt mycket att göra. Jag tycker det är naturligt att man ännu inte ser resultat i alla avseenden. Att bygga en ny myndighet tar sin tid, säger riksrevisor Eva Lindström.
– Det vi måste arbeta vidare med är ledarskapet, den organisatoriska effektiviteten och delaktigheten.
Förtroendet är betydligt större för de lägre cheferna. Sex av tio instämmer i att närmaste chefen är tillgänglig när man behöver råd och stöd och är lyhörd för medarbetarnas åsikter. Två av tre tycker att chefen är bra på att informera. Tre av fyra anser sig ha en bra relation till chefen.
Att situationen ändå blivit bättre sedan den förra undersökningen speglas av att 46 procent nu säger att de gärna skulle rekommendera en vän att söka arbete vid Riksrevisionen – vid förra undersökningstillfället var det bara 31 procent som svarade ja på frågan. Men enligt Sifo är genomsnittet på motsvarande arbetsplatser 54 procent.
Tre av fyra av de anställda på Riksrevisionen har uppfattat att det vidtagits åtgärder efter den förra medarbetarundersökningen, och lika många förväntar sig att den här undersökningen kommer att leda till förändring.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.