Riksrevisionen vill ha mer uppföljning
Regeringen måste bli tydligare i sin styrning av Arbetsförmedlingen och precisera målen. Det anser Riksrevisionens styrelse som i veckan tog beslut om en framställan till riksdagen.
Riksrevisionens styrelse vill att riksdagen ska begära att regeringen förbättrar sin styrning och uppföljning av Arbetsförmedlingens verksamhet.
‒ Det är inte helt ovanligt att vi gör så här, men vi gör det bara i skarpt läge. Det kan vara i frågor som vi tycker är extra viktiga eller där vi har ett förslag, säger Tommy Waidelich, S, vice ordförande i styrelsen.
Det vanligaste är annars att styrelsen skickar en redogörelse till riksdagen, men utan någon speciell begäran.
Bakgrunden är den granskning av arbetsmarknadspolitiken som presenterades i februari. I den konstaterade Riksrevisionen att styrningen av arbetsmarknadspolitiken var för svag och målen för otydliga. Det trycktes också på behovet av utvärderingar av olika insatsers effekter.
‒ Det är viktigt att verksamheten ingående följs upp och utvärderas så att riksdagen får möjlighet att avgöra om målen för politiken nås, säger Tommy Waidelich.
Ordföranden för ST inom Arbetsförmedlingen, Helena Perlerot, är positiv till Riksrevisionens agerande.
‒ Vi har väldigt många olika mål i dag. Och det finns en frustration över att många mål är svåra att uppnå eftersom omvärldsfaktorer i högre grad än vi själva påverkar dem, säger hon.
Som exempel nämner hon konjunkturen, personers anställningsbarhet och förekomsten av stora varsel.
‒ Vi ser gärna att de mål som sätts är tydliga och realistiska så att det leder till en mer rättvis bedömning av det arbete vi gör, säger Helena Perlerot.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.