Riksrevisionen ska granska energikostnadsstöd

RIKSREVISIONEN2022-10-24

Inflationen, coronapandemin och Rysslands krig mot Ukraina har inneburit svåra utmaningar för de statliga myndigheterna, konstaterar Riksrevisionen i sin granskningsplan för 2022/23. Enligt planen ska myndigheten bland annat granska statens risker kopplade till företagens och hushållens behov av stöd för att klara höjda energipriser.

Riksrevisionens granskningsarbete baseras på identifierade risker inom statens verksamhet. Dessa risker har ökat på grund av coronapandemin, Rysslands anfallskrig mot Ukraina samt den höga inflationen, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Riksrevisionen konstaterar att myndigheten är en del av riksdagens kontrollmakt och oberoende ska granska vad statens pengar går till, hur de redovisas och hur effektivt de används. Enligt den nya granskningsplanen ska granskningsarbetet bland annat fokusera på statens risker kopplade till företagens och hushållens behov av stöd för att klara höjda energipriser och höga räntor.

Också energiförsörjningen är enligt pressmeddelandet ett område där statens insatser är viktiga att granska, både på kort och lång sikt. Stora satsningar på försvaret mot bakgrund av det försämrade omvärldsläget kan också bli föremål för granskning, liksom statliga upphandlingar.

Riksrevisionen pekar också ut några risker som myndigheten särskilt kommer att granska:

  • Riskerna för fel i redovisning kopplat till myndigheter som har flerfinansierad verksamhet alternativt omfattande eller otydliga anslagsvillkor.
  • Riskerna för felaktig redovisning av bidrag och stöd, vilket bland annat kan bero på att omfattande och komplexa regelverk styr bidragsverksamheten.
  • Riskerna för att åtgärder för att nå långsiktiga samhällsmål – till exempel inom energi-, klimat- och transportområdena – inte är kostnadseffektiva.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA