Riksrevisionen granskar bidragsbrott
Riksrevisionen ska granska statens insatser för att hindra bidragsbrott. Granskningen blir en uppföljning av bidragsbrottslagen som infördes år 2007.
Efter en förstudie konstaterar Riksrevisionen att det saknas enhetlig och jämförbar statistik om bidragsbrott på de flesta myndigheter, och att det inom vissa myndigheter tar lång tid att granska bidragsbrott. Riksrevisionen menar också att samarbetet mellan myndigheter, kommuner och a-kassor inte alltid fungerar.
Enligt myndigheten finns det även anledning att befara att återkopplingen från polis, åklagare och domstol till bidragsutbetalande myndigheter är bristfällig. Förstudien tyder på att myndigheter inte alltid underrättar varandra om misstänkta bidragsbrott, något som de är skyldiga att göra sedan lagen om underrättelseskyldighet trädde i kraft år 2008.
Syftet med granskningen är att undersöka om myndigheternas, kommunernas och arbetslöshetskassornas arbete med att motverka bidragsbrott har blivit effektivare efter att bidragsbrottslagen infördes 2007.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.