Regeringen utreder mer oberoende lärosäten
Regeringen tillsätter en utredning som ska föreslår hur lärosäten ska kunna drivas i en annan form, uppger Ekot. Utbildningsminister Johan Pehrson, L, säger till Ekot att det är angeläget att högskolorna blir mer oberoende.
Högskolornas ställning har varit föremål för diskussion sedan många år. Ett tidigare förslag att lärosätena inte längre skulle vara statliga myndigheter utan organiseras i stiftelseform avvisades av högskolesektorn och lades aldrig fram.
Nu anser Johan Pehrson att läget är annorlunda:
”Vi har en kraftigt förändrad situation globalt sett, vad det gäller att andra länder tar allt snabbare steg framåt i toppforskning och Sverige måste hänga med. Då är den här frågan om mer oberoende universitet oerhört viktig”, säger Johan Pehrsson till Ekot.
Utbildningsministern ser en framtid där det inte är politiska beslut och regleringsbrev som styr högskolans arbete. En lösning skulle vara att lärosätena i stället organiserades i stiftelseform. Det skulle göra det enklare att ingå i internationella samarbeten, söka privat finansiering och göra lärosätena mer kraftfulla, om de står fria gentemot staten, säger Johan Pehrson till Ekot.
STs avdelning inom universitets- och högskoleområdet har varken avfärdat eller tillstyrkt tanken på alternativa organisationsformer. Organisationsformen förvaltningsmyndighet är problematisk, men det går kanske att hitta en annan offentligrättslig form, säger Kjell Nilsson, styrelseersättare i avdelningen.
– Men vi fokuserar mer på den faktiska akademiska friheten än på den formella organisationen.
De tre viktigaste faktorerna är, anser han, kollegial styrning på institutioner och fakultet, friheten att råda över medlen för utbildning och forskning och hur regeringen styr via lärosätenas styrelser.
På alla tre områden har utvecklingen gått åt fel håll, enligt ST. Den kollegiala interna styrningen har i det närmaste försvunnit efter den så kallade autonomireformen 2011, och regeringen utser numera majoriteten av ledamöterna i lärosätenas styrelser. Därtill kortade förre utbildningsministern Mats Persson, L, mandatperioderna för styrelserna.
– Och vi har fått en än mer extrem styrning av forskningspengarna till specifika ändamål, säger Kjell Nilsson. Vi har redan problem med en stor extern finansiering, och nu vill man till och med styra de statliga basanslagen. Vi måste ha rådighet över pengarna.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.