Reformer kan ge lägre arbetslöshet

ARBETSMARKNAD2008-09-30

Sänkt skatt och ändrade a-kasseregler kan på sikt innebära lägre arbetslöshet, eftersom reformerna leder till att fler vill jobba mer. Det hävdas i en rapport från IFAU.

Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU, har granskat hur alliansregeringens reformer kan komma att påverka den långsiktiga arbetslösheten. Det har man gjort genom att gå igenom tidigare studier av den svenska jämviktsarbetslösheten och internationell forskning. Jämviktsarbetslösheten beskrivs som den nivå mot vilken arbetslösheten tenderar att gå på längre sikt.

Enligt rapporten var den svenska jämviktsarbetslösheten högre i mitten av 1990-talet än vid början av 1980-talet. I början av 2008 var den drygt sex procent, ungefär lika hög som den faktiska arbetslösheten.

Den borgerliga regeringen har genomfört två stora reformer som kan påverka jämviktsarbetslösheten: jobbskatteavdraget och reformerna inom a-kassan. Utifrån tidigare liknande reformer uppskattar IFAU att jämviktsarbetslösheten minskar med en till två procentenheter.

Jobbskatteavdraget stimulerar framförallt personer med låga inkomster till ökat förvärvsarbete. Enligt IFAUs rapport kan det leda till att jämviktsarbetslösheten går ned med knappt 0,4 procentenheter. Sänkningen av ersättningsnivån i a-kassan är svårare att värdera, eftersom olika grupper påverkas på olika sätt. Men rapporten uppskattar att effekten ligger i intervallet 0,5–1,8 procentenheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA