Privatsurfare kan ha för lite att göra

FORSKNING2010-03-26

Om anställda internetsurfar på arbetstid behöver det inte bero på olydnad. De kan helt enkelt ha för lite att göra, visar en ny studie från Uppsala universitet.

I en doktorsavhandling i sociologi intervjuas ett 40-tal personer som ägnar minst hälften av sin arbetstid åt betald sysslolöshet, så kallat ”tomt arbete”.

– I tidigare studier har man tagit för givet att tomt arbete har med olydnad eller ”maskning” att göra. Men mina resultat tyder på att en ineffektiv organisation kan vara en väl så viktig förklaring, säger doktoranden Roland Paulsen vid Uppsala universitet i ett pressmeddelande.

Särskilt i mer privilegierade yrkesgrupper visade sig tomt arbete kunna uppstå på grund av brist på arbetsuppgifter. När arbetsuppgifterna bygger på expertkunskaper är möjligheten till insyn i arbetsprocessen ofta begränsad. Det ger tjänstemannen utrymme att dra ut på arbetet för att fylla sin tid. Det är ofta svårt att på ledningsnivå ställa adekvata krav på hur lång tid ett visst arbete bör ta. Och det kan leda till att den anställde får betydligt mer tid på sig än vad som egentligen behövs.

De intervjuade upplever detta på olika sätt. Vissa är mycket nöjda med att ha tid över åt privata aktiviteter. Andra upplever stor leda i alltför mycket tomt arbete. I vissa fall kan ledan enligt Roland Paulsen förvandlas till bore-out: ett apatiskt tillstånd i vilket den anställde upplever sitt arbete som meningslöst:

– Det paradoxala i denna situation är att det kan vara svårt att bryta mönstret. Att tala klarspråk med chefen och be om fler arbetsuppgifter kan både sätta social status och anställning på spel, eftersom den tidigare underprestationen då avslöjas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA