Polisens hantering av mängdbrott granskas

POLISEN2022-09-23

Riksrevisionen inleder en granskning av Polisens hantering av mängdbrott. Enligt Riksrevisionen står mängdbrotten för mer än 80 procent av alla anmälda brott, och trots ökade resurser blir allt färre av dessa brott uppklarade.

Trots stora resurstillskott, fler anställda och en genomgripande omorganisation av Polismyndigheten blir allt färre anmälda mängdbrott personuppklarade, skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande. Riksrevisionen ska nu granska om polisens arbete med att utreda och lösa mängdbrott är effektivt. Begreppet mängdbrott används för de brott där Polismyndigheten, och inte en åklagare, leder förundersökningen. Det handlar exempelvis om rattfylleri, misshandel och inbrott.

”Mängdbrott orsakar allvarliga skador, såväl för utsatta personer som för samhället i stort. Om många utredningar läggs ned, trots att det finns bevisning, är risken stor för att allmänheten tappar förtroendet för rättsväsendet”, framhåller riksrevisor Helena Lindberg i pressmeddelandet.

Mängdbrotten utgör mer än 80 procent av alla anmälda brott, skriver Riksrevisionen. Totalt handlar det om 1,2 miljoner av de 1,5 miljoner brott som anmäldes under 2020. Den inledda granskningen ska ge svar på om polisen utreder och löser mängdbrott effektivt, och vad som hindrar polisen från att uppnå bättre resultat. Granskningen omfattar även regeringens agerande.

Riksrevisionen planerar att publicera resultatet från granskningen i en rapport med publicering i februari 2023.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA