»Personalen går på knäna«
Personalen på Arbetsförmedlingen i Sollefteå är hårt pressad av arbetsbördan. De är ständigt underbemannade och har hög sjukfrånvaro. Skyddsombuden har gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket som nu har gjort en inspektion.
– Det är en väldigt stressande situation, säger Catrin Viberg, lönebidragshandläggare.
Hon blev själv sjukskriven i november och kom tillbaka till jobbet i mars.
– Vi får göra många brandkårsutryckningar och det är en mycket tyngre arbetsbörda nu än när jag började för nio år sedan. Vi är alltid någon kort, trots att vi har Västernorrlands högsta arbetslöshet och själva jobbet är mer komplext än tidigare.
Sjukfrånvaron på Arbetsförmedlingen i Sollefteå ligger på 7,7 procent, vilket kan jämföras med riksgenomsnittet på 3,2 procent.
Frisktalet på kontoret i Sollefteå ligger på 30 procent, vilket är betydligt sämre än normala 70 procent, säger Thomas Löfgren, ST-medlem och skyddsombud på kontoret. Som friska räknas de som varit borta vid högst tre tillfällen eller högst 40 timmar det senaste året.
– Personalen går på knäna. På papperet ska vi vara 23 anställda, men det är alltid ett antal personer som är sjukskrivna. Det mesta kan på det ena eller andra sättet härröras till stress.
Liksom på flera andra kontor ersätts inte sjukskrivna med vikarier. Inte heller ersätts personer som går i pension fullt ut.
– I stället är kontoret ständigt underbemannat och det sliter på en redan uttröttad personalgrupp, säger Thomas Löfgren.
I en enkätundersökning uppger 12 av 18 anställda att de inte alls hinner med sina arbetsuppgifter och 16 av 18 att de ofta vaknar på nätterna och tänker på jobbet.
Under 2013 gick omkring en tredjedel av personalen på handledning hos en kurator vid företagshälsovården.
Skyddsombuden kräver att fler arbetsförmedlare anställs, att öppettiderna kortas och att uppdrag lyfts bort från kontoret. Nu väntar personalen på Arbetsmiljöverkets beslut.
Kontorschefen Laila Öhrling säger att hög sjukfrånvaro och korttidsfrånvaro, oavsett orsak, påverkar dem som är kvar.
– Det är bekymmersamt när många är borta. Jag skulle önska att det fanns något slags personalpool att använda. Ibland har vi tagit in tidigare anställda som gått i pension.
Nu ska arbetsgivaren genomföra en riskanalys.
– Med den som utgångspunkt kommer vi att fortsätta att arbeta med åtgärder som främjar en god arbetsmiljö, säger Laila Öhrling.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.