Annons:

Otydliga regler för statens redovisning

STATSFÖRVALTNING2017-05-30

Riksrevisionen anser att reglerna för den statliga redovisningen fortfarande inte är tillräckligt tydliga. I en årlig rapport till riksdagen pekas också på brister i myndigheternas interna styrning.

I sin årliga revision granskar och bedömer Riksrevisionen cirka 230 statliga myndigheters årsredovisningar. Granskningen omfattar om redovisningarna är tillförlitliga och korrekta, om räkenskaperna är rättvisande och om myndigheterna följer regler och beslut. I rapporten kritiseras 16 olika myndigheter. Statens fastighetsverk och Tillväxtverket får särskilt skarp kritik, som Publikt tidigare rapporterat.

I 2017 års rapport till riksdagen lyfter Riksrevisionen otydligheter när det gäller reglerna för den statliga redovisningen, myndigheters avgiftsfinansiering samt intern styrning och kontroll. Dessutom pekar rapporten ut ett antal brister i kontrollen av bidragssystemet för forskning, utveckling och innovation samt av den statliga verksamhet där ansvaret är delat mellan myndigheter.

”Detta är till stora delar problem som Riksrevisionen påpekat under ett antal år, men som fortfarande inte fått någon lösning. Det kan riskera att skapa brister i den information som regeringen får och som slutligen summeras i årsredovisningen för staten”, skriver riksrevisor Stefan Lundgren i ett pressmeddelande.

Riksrevisionen påpekar också bland annat att statens styrning av fortbildningen vid landets lärosäten inte garanterar att utbudet motsvarar efterfrågan och behov, att utvecklingen av e-förvaltningen går långsamt i Sverige och att myndigheternas interna styrning och kontroll behöver stärkas.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA