Oro på Landvetter och i Östersund
Antingen bildar Luftfartsverket ett bolag för sin flygplatsverksamhet, eller så säljs verksamheten ut till en privat entreprenör. I båda fallen försämras sannolikt anställningsvillkoren.
För att spara pengar på flygplatsverksamheten vid Landvetter i Göteborg och flygplatsen i Östersund vill Luftfartsverket bilda ett eget bolag. Alternativet är att outsourca verksamheten, något som redan skett vid Arlanda i Stockholm, Sturup i Malmö och i Kiruna.
– Det är som att välja mellan pest och kolera. Vid utförsäljning dumpas alltid avtalsvillkoren och vid en bolagsbildning befarar vi också en försämring, säger Thomas Blomqvist, sektionsordförande för ST inom Luftfartsverket.
Kortare semester
Förhandlingar med Luftfartsverket om ett privaträttsligt avtal har inletts. I arbetsgivarens utgångsbud har antalet semesterdagar sänkts från 34 till 25, årsarbetstiden har förlängts och förmåner vid till exempel föräldraledighet tagits bort.
ST inom Luftfartsverket bedömer ändå att en bolagsbildning är att föredra framför en utförsäljning.
– Vi tror att vi kan få ett bättre avtal än de som finns i de konkurrensutsatta branscherna. Vi hoppas också att ett bolag ska kunna ta tillbaka verksamheter som redan har sålts ut, säger Thomas Blomqvist.
Men han menar att det största ansvaret inte ligger på Luftfartsverket, utan på regeringen som ställer krav på att affärsverken ska gå med vinst.
– Jag har haft kontakt med näringsdepartementet, men får inga reaktioner därifrån. Politikerna skyller på varandra och vågar inte sticka ut hakan, säger han.
Borde ha väntat
Samuel Edell är STs arbetsplatsombud på Landvetter. Han berättar att säkerhetspersonalen nyligen lagt om schemat för att verksamheten ska bli mer konkurrenskraftig, bland annat har tiden för ett arbetspass ökat från 34 till 38 timmar per vecka.
– Jag tycker att Luftfartsverket kunde ha väntat och sett vad de förändringarna ger innan de går in och vill bilda bolag, säger Samuel Edell.
Tappar tron på sig själv
Thomas Blomqvist säger att 30 procent av personalstyrkan inom säkerhetstjänsten på Landvetter redan har rationaliserats bort.
– När arbetsgivaren ändå inte är nöjd och hotar med utförsäljning blir man som anställd uppgiven och tappar lätt tron på sig själv.
ST Press har sökt näringsminister Ulrica Messing, vars
pressekreterare hänvisar till Sven-Erik Österberg, biträdande finansminister med ansvar för den statliga förvaltningen.
Något svar på frågan om regeringen kan ställa sig bakom en dumpning av avtalsvillkoren har vi inte fått.
Sven-Erik Österbergs pressekreterare Matz Larsson låter hälsa att beslutet om bolagsbildning inte ligger hos Österberg utan hos Ulrica Messing, att regeringen inte har något principiellt emot bolagsbildningar och att man ännu inte vet om det blir någon bolagsbildning.
Därför har Sven-Erik Österberg inte några synpunkter i frågan.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.