Bild: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Oro för ändringar i omställningsstudiestödet

OMSTÄLLNING2022-10-19

Den nye arbetsmarknadsministern, Johan Pehrson, L, säger till TT att det kan finnas behov av att ”skruva lite” på reglerna för det nyligen införda omställningsstudiestödet. ”Om avsikten är att ändra i fundamenta har vi ett stort problem”, säger Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt till Arbetsvärlden.

Omställningsstudiestödet infördes 1 oktober, och är en del i en paketlösning som även inbegriper ändringar i turordningsreglerna vid uppsägning. Paketet förhandlades först mellan parter på arbetsmarknaden och överenskommelsen följdes sedan av lagstiftning.

Enligt dagens regler ska stödet kunna användas för att stärka den enskildes ställning på arbetsmarknaden, med hänsyn till arbetsmarknadens behov. Enligt avtalet mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna, Tidöavtalet, ska det användas till utbildningar ”med hög efterfrågan på arbetsmarknaden”, och förvaltas så att det motverkar kompetensbrist och stärker näringslivets konkurrenskraft.

Den nytillträdde arbetsmarknads- och integrationsministern Johan Pehrson, L, säger till TT att man kan behöva ”skruva lite” på omställningsstudiestödet.

Fackförbundet Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt säger till TCOs tidning Arbetsvärlden att han i dagsläget inte tolkar skrivningen i Tidöavtalet som att regelverket kommer att ändras.

”Men om avsikten är att ändra i fundamenta har vi ett stort problem för det här är en helhet. Har de den idén kommer vi tydligt påtala det för ministern och hela regeringen”, framhåller Martin Wästfelt.

IF Metalls ordförande Marie Nilsson är bekymrad.

”Vi blir naturligtvis fundersamma och oroliga. Johan Pehrson behöver förklara mer vad han menar”, säger hon till Arbetsvärlden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA