Ökad jämställdhet på högskola

HÖGSKOLAN2010-01-25

Mälardalens högskola har kraftigt ökat andelen kvinnor på ledande positioner i akademin. Fyra nya kvinnliga professorer och tio nya lektorer förbättrar statistiken.

Under förra året anställdes två nya professorer på Mälardalens högskola, med verksamhet i Västerås och Eskilstuna. De nyanställda var båda kvinnor. Dessutom befordrades två andra kvinnor till professorer.

”Det här innebär att andelen kvinnliga professorer har ökat från 11 procent till 25 procent under 2009”, säger Torbjörn Messing, högskolans jämställdhetssamordnare, i ett pressmeddelande.

Också när det gäller högskolans lektorer pekar han på ett trendbrott. Av de tio lektorer som anställdes under förra året var samtliga kvinnor och bland de befordrade lektorerna var 75 procent kvinnor:

”Dessa positiva siffror är ett resultat av ett strategiskt arbete som förts i högskolans lärarförslagsnämnder och fakultetsnämnder kring rekrytering och befordringar. Nu börjar det långsiktiga arbetet att ge resultat.”

Även om den kvinnliga representationen bland professorer och lektorer ökat rejält är det fortfarande långt kvar innan det blivit jämställt, konstaterar Torbjörn Messing:

”Männen inom akademin har fortfarande högre löner och förfogar över större forskningsanslag. Men just nu gläder vi oss ändå åt de goda resultat som vi har uppnått.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA