Nya regler om inkomstgaranti till generaldirektörer

LÖNER2016-05-13

Regeringen inför nya regler för avgångsförmåner till myndighetschefer från 1 januari 2017. Den viktigaste förändringen är att inkomstgaranti tidigast kan utgå från 61 års ålder.

Genom de nya regler som regeringen beslutat om får en generaldirektör, rektor eller annan myndighetschef, som inte får behålla sin befattning, rätt till en inkomstgaranti som motsvarar 65 procent av lönen tidigast från 61 års ålder, om hen har varit myndighetschef under sex år i oavbruten följd. Åldersgränsen är idag 55 år.

Fram till det att myndighetschefen har fyllt 61 år får denne i stället rätt till ett avgångsvederlag, om anställningen avslutas . Förutsättningen är också då att hen haft sitt chefsjobb i minst sex år. Avgångsvederlaget betalas ut under maximalt 24 månader.

Nytt är också att alla myndighetschefer omfattas av de nya reglerna. Tidigare har bland andra rektorer vid statliga universitet och högskolor varit undantagna från de generella reglerna.

En myndighetschef som själv väljer att avbryta en anställning före anställningstidens utgång har inte rätt till någon avgångsförmån.

Chefsförmånsförordningen utgör tillägg till och undantag från det statliga pensionsavtalet PA 16. De nya bestämmelserna träder i kraft 1 januari 2017.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA