Annons:

Nya förslag om snabbare lagföring

RÄTTSVÄSENDET2018-04-19

Regeringens utredare Stefan Strömberg föreslår att unga brottslingar snabbare ska ställas inför rätta genom nya regler för polisens arbete och ökad samverkan mellan polisen och socialtjänsten.

Förre lagmannen Stefan Strömberg har lagt fram en departementspromemoria om åtgärder som med bibehållen rättssäkerhet och kvalitet ska leda till en snabbare lagföring av brott. Han föreslår bland annat en försöksverksamhet med snabbförfarande för unga lagöverträdare. Snabbförfarandet bygger på ökad samverkan mellan polisen och socialtjänsten i början av brottsutredningen, möjlighet för polisen att genomföra omedelbara utredningsåtgärder i samband med ett ingripande och ett tidigt första förhör efter ingripandet.

Enligt förslaget ska det första förhöret hållas inom en vecka från brottet. Då ska helst den offentliga försvararen, vårdnadshavaren och socialtjänsten vara med. Om det är möjligt ska misstanke om brott delges senast i samband med förhöret, och rättegången genomföras inom tio veckor. Försöksverksamheten ska pågå under två år från januari 2019 i norra Stockholm.

För mindre allvarliga och lättutredda brott som olovlig körning, rattfylleri, ringa narkotikabrott och ringa stöld är tiden från brott till en dom i tingsrätten i dagsläget 22–23 veckor. Här föreslår utredaren en ny häktningsbestämmelse, som gör det möjligt att hålla återfallsbrottslingar i förvar i väntan på rättegång. Enligt den nya regeln ska det vara möjligt att den misstänkte häktas om det finns risk för fortsatt brottslig verksamhet och straffet kan antas bli fängelse.

Utredaren vill också se fortsatta reformer av förundersökning och brottsutredande åtgärder inom polisen. Polismyndighetens förmåga att utreda brott är av central betydelse för en effektiv och snabb lagföring, konstaterar Stefan Strömberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA