Nedskärningar slår hårt mot lärosäten
Före valet 2015 lovade de nuvarande regeringspartierna att inte spara på de finländska universiteten. Men direkt efter valet aviserades ett sparbeting som innebär att omkring 2 000 tjänster beräknas försvinna, varav hälften på Helsingfors universitet.
Besparingarna inom högskolesektorn har lett till kraftiga protester – både inom universitetsvärlden och bland finländska politiker.
De fem oppositionspartierna har skrivit en interpellation mot besparingarna och i riksdagen lovade regeringen att inte göra några ytterligare nedskärningar. Tvärtom utlovades en engångssatsning motsvarande cirka en miljard kronor på bland annat unga forskare. En eftergift som inte imponerat på oppositionen.
Det sparpaket som lagts fram kvarstår. Det slår hårdast mot den administrativa personalen på högskolorna.
– Våra medlemmar känner sorg och oro inför framtiden, säger Elisa Hyytiäinen, vice ordförande för facket YHL som framför allt organiserar administrativ personal.
– Bitterheten är stor nu när man ser att regering och riksdag inte hållit sina löften.
Elisa Hyytiäinen har svårt att förstå meningen med nedskärningarna.
– Det är ju just satsningen på utbildning som fört Finland till en topposition inom flera områden. Jag fruktar att våra universitet inte kommer att vara lika lockande i framtiden. Och för den enskilda som sägs upp är det en personlig katastrof, säger hon.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.