Minskade anslag till danska högskolor

DANMARK2016-04-13

Danmarks regering har skurit ned anslagen till landets lärosäten. Nu märks konsekvenserna i form av uppsägningar. Bara på Köpenhamns universitet försvinner 532 tjänster. 

Av:  Staffan Dahllöf

»Som ett knytnävsslag mot solar plexus«, sade Ralf Hemmingsen, rektor vid Köpenhamns universitet, till universitetets tidning Universitetsavisen när de första signalerna om nedskärningar kom i höstas.

Ett halvt år senare talar Ingrid Kryhlmand om en chock. Hon är fackligt ombud för universitetets administrativa personal i LO-förbundet HK/Stat, som organiserar tjänstemän.

– I många år har man inte gjort annat än talat om högre utbildning. Nu gör regeringen en tvärvändning. Vi i HK kan i och för sig hålla med om att man har utbildat för många akademiker till arbetslöshet. Men besparingarna slår också mot våra medlemmars jobb, säger hon.

Leif Søndergaard, ordförande för universitetets lärare och forskare i Dansk Magisterforening, talar om utslag av kortsiktiga politiska prioriteringar:

– En universitetsutbildning varar längre än en politisk mandatperiod, det ser vi konsekvenserna av här.

Den nyblivna utbildnings- och forskningsministern Ulla Tørnæs från det liberala partiet Venstre anger i en skriftlig kommentar till Publikt tre skäl till nedskärningarna: »För det första har vi snäva ekonomiska ramar. För det andra vill vi öka effektiviteten i hela den offentliga sektorn. För det tredje vill vi frigöra resurser till andra prioriterade välfärdsområden som hälsovård«, skriver hon.

Ulla Tørnæs menar att stora delar av den offentliga sektorn i flera år har ställts inför effektiviseringskrav: »Från och med i år gäller det också utbildningsområdet.«

Leif Søndergaard, som själv är biolog, konstaterar att regeringen har rätt att göra politiska val.

– Men hur kan man politiskt bestämma vilka jobb som behövs i framtiden? För några år sedan skulle studier i kinesisk kultur plockas bort, nu kan näringslivet inte få nog av Kinakunniga. Det är som om kunskapssamhället enbart ska gälla de tekniskt-naturvetenskapliga ämnena. Men universiteten ska ju också vara kulturbärande, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA