”Nätverksförvaltning” föreslås

SAMVERKAN2005-09-02

Bättre service till medborgare och företag är resultatet av mer samverkan över myndighetsgränserna. Staten bör gå över till ”nätverksförvaltning”, föreslår sju generaldirektörer.

De som på regeringens uppdrag prövat på nya former för samverkan är Ams, CSN, Försäkringskassan, Migrationsverket, Skatteverket, Tullverket och Statskontoret. Med mer samverkan blir förutsättningarna bättre att klara statlig service i glesbygd, skriver myndigheternas generaldirektörer i en slutrapport till förvaltningsminister Sven-Erik Österberg.

Exempel som framhålls är utökad statlig samverkan i Norsjö och Överkalix kommuner. Med modern teknik kan experter på andra orter ge specialistservice åt medborgare och företag.

Detta gäller även tätbefolkade områden. I Västra Götaland har flera myndigheter delat lokaler med ökad tillgänglighet och bättre service som följd. Också nya tjänster har kunnat utvecklas.

I Skåne har invandrare och arbetssökande från EU/EES-området fått snabbare och bättre service när myndigheterna samverkat mer.

Generaldirektörerna konstaterar också att hinder finns för samverkan över myndighetsgränserna. De föreslår att hindren löses upp, till exempel genom ändrad lagstiftning och att regeringens sätt att styra myndigheterna ses över. Dagens ”stuprörsförvaltning” bör på sikt ersättas med en ”nätverksförvaltning”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA