Myndigheter ska främja hbtq-personers rättigheter
Polismyndigheten och Barnombudsmannen blir nya så kallade hbtq-strategiska myndigheter, enligt ett regeringsbeslut. Sedan tidigare har åtta andra myndigheter liknande uppdrag.
De hbtq-strategiska myndigheterna ska främja hbtq-personers lika rättigheter och möjligheter, både på kort och lång sikt.
”Det är ett viktigt steg att Polisen och Barnombudsmannen nu får ett tydligare ansvar för att arbeta med hbtq-frågor. Med detta beslut kan Polisen och Barnombudsmannen verka långsiktigt, förstärka sitt arbete för likvärdigt bemötande och öka kunskapen om hbtq-personers livsvillkor, konstaterar jämställdhetsminister Åsa Lindhagen i ett pressmeddelande.
Sedan tidigare finns åtta hbtq-strategiska myndigheter.
Barnombudsmannen och Polismyndigheten ska identifiera vilket utvecklingsbehov myndigheterna har och redovisa vilka mål och aktiviteter som myndigheten tänker vidta under 2020–2022.
Myndigheterna får 500 000 kronor vardera för att genomföra uppdraget under 2020.
De är hbtq-strategiska myndigheter
- Barnombudsmannen.
- Diskrimineringsombudsmannen.
- Folkhälsomyndigheten.
- Jämställdhetsmyndigheten.
- Migrationsverket.
- Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.
- Polismyndigheten.
- Socialstyrelsen.
- Statens kulturråd.
- Statens skolverk.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.