Myndigheter kan slås ihop
Myndigheter som arbetar inom samma verksamhetsområde bör samordna sig bättre eller slås ihop, säger regeringen i nya direktiv till Ansvarskommittén.
Den parlamentariska Ansvarskommittén har jätteuppdraget att utreda den svenska samhällsorganisationen. Kommittén lämnade en första rapport i vintras, och nu har regeringen med nya direktiv försökt att i någon mån precisera uppgiften.
Utgångspunkten ska vara välfärd på lika villkor och efter behov, slår regeringen fast. Andra rättesnören är ekonomisk tillväxt, hållbar utveckling och bättre möjligheter för medborgarna till insyn, inflytande och ansvarsutkrävande.
För att klara det kan man på den organisatoriska sidan behöva ändra såväl uppgiftsfördelning mellan stat, kommun och landsting som indelningen av kommuner, landsting och län, anser regeringen.
Mer konkret kan det också handla om att lägga ned landstingen och att införa direktvalda regioner.
Vad gäller staten ska kommittén bland annat lämna förslag på hur verksamheten på regional nivå ska utformas, hur kontroll och tillsyn över kommunerna och samordningen mellan olika sektorer och myndigheter kan bli bättre – till exempel genom sammanslagningar.
De statliga myndigheternas sinsemellan olika regionala indelning bidrar till att den regionala nivån är svår att överblicka, noterar regeringen. Det försvårar också för länsstyrelserna, som är statens förlängda arm i landet och ska bedriva arbete för regional utveckling.
Kommittén ska också bedöma vilka resurser regeringen och dess myndigheter behöver för strategisk analys och strategisk styrning av den offentliga sektorn.
STs ordförande Annette Carnhede är nöjd med att det statliga området nu fått en mer framträdande plats i utredarnas uppdrag. Det är också bra att direktiven tydligt anger att det är den ”svenska modellen” med skattefinansierad välfärd som gäller.
–Men det är för mycket organisation och för lite visioner, säger hon. Vad vill man med framtiden? Och vad ska staten ta hand om i förhållande till medborgarna?
Ansvarskommittén ska arbeta fram till februari 2007.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.