Myndighet ska studera akademisk frihet
Regeringen ger Universitetskanslersämbetet, UKÄ, i uppdrag att göra fallstudier om akademisk frihet. Lärosätenas ledningar ansvarar för att värna en kultur som tillåter fritt kunskapssökande och fri kunskapsspridning, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Syftet med fallstudierna är enligt pressmeddelandet att ge en fördjupad förståelse för universitets och högskolors arbete med att främja och värna akademisk frihet och en kultur som tillåter fritt kunskapssökande och fri kunskapsspridning. Forskningens frihet regleras i både grundlagen och högskolelagen. Högskolelagen föreskriver också att den akademiska friheten ska främjas och värnas i högskolornas verksamhet.
”Akademins styrka ligger i att förutsättningslöst få söka ny kunskap. Därför måste det vara möjligt för forskare och lärare att ställa kontroversiella frågor och presentera oväntade resultat. Det är ytterst allvarligt om forskare och lärare stängs ute från det vetenskapliga samtalet på grund av ordval eller ämnesval. För att vi ska få en bättre förståelse av hur detta ser ut ute på lärosätena ger regeringen nu UKÄ i uppdrag att göra fördjupade fallstudier om akademisk frihet”, kommenterar utbildningsminister Mats Persson, L, beslutet i pressmeddelandet.
UKÄ ska också göra en sammanställning av lärosätenas arbete med att främja och värna den akademiska friheten och en kultur som tillåter fritt kunskapssökande och fri kunskapsspridning. Sammanställningen ska inkludera en sammanfattande nationell bild och en internationell utblick. Uppdragen ska redovisas första halvåret 2024.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.