Mycket blir mindre i högskolan

HÖGSKOLAN2006-05-23

Färre studenter i både grund- och forskarutbildning, färre sökande till högskolan, färre lärare och mindre forskningspengar är trender som framgår av en årsrapport från Högskoleverket.

På två år har antalet nybörjare i doktorandutbildning minskat med 25 procent. Minskningen gäller inom alla områden och omfattar både män och kvinnor. Antalet nybörjare minskade också inom grundutbildningar till bland annat civilingenjör, ekonom, sjuksköterska och socionom. Jämfört med året innan minskade antalet nybörjare totalt med fem procent.

Antalet manliga studenter på högskolan fortsätter att minska. Det ojämlika könsmönstret i högskoleutbildningen kommer att återspegla sig på arbetsmarknaden under mycket lång tid framöver, konstaterar Högskoleverket. Inom de tekniska områdena är fortfarande sju av tio studenter män, men inom övriga områden dominerar kvinnorna. Totalt är andelen manliga studenter 37 procent.

För första gången på ett decennium minskade också forskningsintäkterna under 2005. Det är intäkterna från externa finansiärer som minskar. Externa finansiärer står för totalt 54 procent av forskningsintäkterna, resten är direkta statsanslag.

Också antalet anställda inom högskolan minskar i alla yrkesgrupper utom professorer och lektorer.

Det enda som ökar är antalet utländska studenter – de senaste åtta åren har andelen utländska studenter bland nybörjare i grundutbildningen ökat från 9 till 20 procent.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA