”Mer fokus på högskolan”
Högskolans kvalitet måste få större utrymme i politiken. Det anser sex fackliga förbundsordförande i en debattartikel. Senare års urholkning av resurser har slagit hårt mot kvaliteten, menar de.
Den urholkning av resurser som skett under lång tid inom högskolan har slagit hårt mot kvaliteten i många utbildningar, skriver Ulf Bengtsson, Sveriges ingenjörer, Bo Jansson, Lärarnas riksförbund, Sofia Larsen, Jusek, Heike Erkers, Akademikerförbundet SSR, Mikael Igelström, Civilekonomerna, och Heidi Stensmyren, Sveriges läkarförbund i sin debattartikel i Svenska Dagbladet.
Grund- och gymnasieskola debatterades livligt under valrörelsen, konstaterar de sex. Men det har varit tyst om vikten av en konkurrenskraftig högskola. De senaste decennierna har antalet studenter ökat stadigt, utbudet av utbildningar har ökat och fler har fått möjlighet att studera. Det finns i dag fler doktorander än vad det fanns gymnasister för 60 år sedan. Men de urholkade resurserna har lett till färre undervisningstimmar. På vissa lärosäten utförs två tredjedelar av undervisningen av odisputerade lärare, vilket påverkar undervisningens kvalitet, skriver de:
”Sverige måste befästa positionen som kunskapsnation. Genom hög kvalitet i högskoleutbildningen kan vi säkra framtidens kunskap, forskning och innovation. Det måste vara en prioriterad uppgift för regeringen under den kommande mandatperioden.”
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.