Larm om självmord vid franska Posten
Nu går larmet vid den franska Posten. Förra året skakades France Telecom av en självmordsvåg. ” Läget är lika illa här”, säger postanställda, och får oväntat stöd av sina företagsläkare.
Efter förra årets självmordsskandal hos France Telecom, kan en liknande skandal vara under uppsegling vid Posten, La Poste.
Företagsläkarnas fack vid Posten i Frankrike skräder inte orden i ett brev adresserat till flera ministrar och till det offentligägda bolagets ledning:
”Posten skapar personer som är fysisk eller psykiskt odugliga.” ”Självmord eller själmordsförsök, som sannolikt har en relation till yrkeslivet, inrapporteras från alla delar av landet”. ”Sjukfrånvaron når en aldrig tidigare skådad nivå.”
Arbetsgivaren säger sig vara häpen över innehållet, och hävdar att Posten sedan flera år tillbaka jobbar seriöst med att förebygga psykisk ohälsa.
Däremot förvånas inte löntagarfacken av uppgifterna:
– Att företagsläkarna går ut i ett öppet brev är överraskande. De brukar vara lågmälda. Men det visar bara att situationen är allvarlig. Från fackligt håll har vi länge slagit larm. Tyvärr utan resultat, säger Claude Quinquis i ledningen för CGT, ett av facken vid Posten.
I Frankrike drar man genast paralleller till France Telecom.
Inte förrän efter flera mycket spektakulära självmord och självmordsförsök i teleoperatörens lokaler förra året, erkände arbetsgivaren där att man hade ett problem.
Hos France Telecom för facken statistik över antalet självmord.
– Några sådana siffror existerar inte på Posten. Men i går fick jag till exempel veta att en anställd nyligen försökte ta livet av sig inne på ett postsorteringskontor i Alperna, berättar Claude Quinquis.
Företagsläkarnas brev har lett till en rad vittnesmål i medierna. Ofta anonymt, ” av rädsla för repressalier”, berättar postanställda om den allt ”inhumanare stämningen” och säger att ”Posten har blivit värre än ett privatägt företag”.
Posten och franska televerket var fram tills i slutet av 90-talet två delar av samma statliga myndighet. Sedan dess har France Telecom privatiserats. Posten är fortfarande helstatligt, men omvandlades nyligen till ett aktiebolag. Att omställningen av statliga myndigheter till vinstdrivande bolag är en smärtsam process förvånar knappast någon.
– Men man går för långt och pressar personalen för hårt. Det drabbar hela kedjan, från brevbärare och postsorterare till kassapersonal och inte minst de anställda som sköter nya telefontjänster, säger Claude Quinquis.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.
Flera anställda har de senaste åren tvingats söka psykologhjälp och ett antal självmord försök har skett.
Efter att händelserna kommit till arbetsmiljöverkets kännedom genom ett lokalt skyddsombud, avskedades skyddsombudet omgående. Arbetsmiljöverket startade trots detta en omfattande undersökning som ännu ej är avslutad.