Annons:

KU-kritik mot Tobias Krantz

REGERINGSKANSLIET2012-05-31

Före detta forskningsministern Tobias Krantz får kritik för hur han hanterade ärendet med den då brottsmisstänkte överläkaren på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Det framgår i konstitutionsutskottets årliga granskning av regeringen.

När en läkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus blev misstänkt för att ha orsakat en liten flickas död, stoppades hon från att vara med i den regionala etikprövningsnämnd där hon var ledamot. Beskedet kom från utbildningsdepartementets rättschef Charlotta Abrahamsson, som meddelade att departementet ansåg att det var lämpligt att läkaren tog en timeout. Men riksdagens konstitutionsutskott, KU, kritiserar nu detta förfarande.

Visserligen, skriver utskottet i sin bedömning, är det viktigt att förtroendet för etikprövningsnämnderna upprätthålls – ”och det är möjligt att förtroendet hade kunnat rubbas om det blev känt att en av dess ledamöter var misstänkt för ett brott”. Men förfarandet borde ha sett annorlunda ut. Representanter för Regeringskansliet borde ha kontaktat nämndens ordförande i frågan – i stället för att kontakta läkaren direkt. ”Om en ordförande inte skulle ta sitt ansvar, eller om regeringen inte skulle vara nöjd med hur ett ärende hanteras, återstår för regeringen att besluta om ett entledigande av ledamoten i fråga”, skriver utskottet. De fyra allianspartierna Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har reserverat sig mot konstitutionsutskottets beslut.

Konstitutionsutskottet har sammanlagt behandlat 21 anmälningar från landets riksdagsledamöter. Anmälningarna handlar bland annat om handläggning av regeringsärenden, regeringens ansvar för förvaltningsmyndigheterna och statliga bolag. Till exempel har utskottet granskat hur regeringen har agerat i samgåendet mellan Posten och Post Danmark. I det fallet konstaterar utskottet att granskningen inte motiverar något uttalande från utskottets sida.

Utskottet har också granskat lärarlegitimationsreformen. Där väljer konstitutionsutskottet att inte rikta någon kritik mot utbildningsminister Jan Björklund för att Skolverket anlitade ett bemanningsföretag för att klara arbetsuppgiften. Däremot anser utskottet att regeringen har brustit i sitt ansvar och bidragit till att reformen blev försenad. ”Brister i beredningsarbetet har sammantaget bidragit till att reformen inte har kunnat genomföras inom den tidsram som ursprungligen hade beslutats”, skriver utskottet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA