Kritik mot sned könsfördelning
ST-medlemmarna på arbetsförmedlingen i Karlskrona är upprörda över att sex av sju nyanställda är kvinnor – trots att arbetsplatsen var kvinnodominerad sedan tidigare.
– Vi har intervjuat fler män än de som fick anställning, säger arbetsplatsombudet Angela Sandström.
Men egentligen reagerar facket inte främst mot vilka som fick jobben. Kritiken riktas främst mot hur de nyanställda handläggarna fördelades inom länet.
Kontoret i Karlskrona fick sju tjänster, varav sex var kvinnor. Redan tidigare arbetade 25 kvinnor och 14 män där. I Ronneby där, könsfördelningen var jämn innan nyanställningarna, fick man tre män och tre kvinnor när tjänsterna tillsattes.
– Det var en länsrekrytering, och jag tycker man kunde gjort en annan fördelning, säger Angela Sandström. Hon menar att Karlskrona kunde tilldelats två av de män som placerades i Ronneby, i utbyte mot två av de kvinnor som nu hamnade i Karlskrona.
– Jag har varit anställd fem år på länsarbetsnämnden för att jobba med jämställdhetsfrågor på heltid – jag tycker man kunde ha lyssnat mer på mig.
Men hon konstaterar att det faktiskt var fler kompetenta kvinnliga sökande än manliga, och att det varit de manliga kollegorna som opponerat sig mest över att den sneda könsfördelningen blev ännu snedare.
– Nu får vi acceptera att det är så här och vara glada över de nya som kommit hit.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.